Modul 2 – Mat

Mat är viktigt för att orka, men man ska orka laga mat också! Står du där i affären och funderar på vad ni ska äta, blir det hämtmat lite för ofta? Ta tag i maten och få den att fungera!

Övning 1 -Veckomeny

Gör en meny för 2veckor.

  • Har du aktiviteter, planera in tid för att laga mat och anpassa rätterna efter vilken tid du har den dagen.
  • Välj rätter som den som ska laga maten är bekväm med.
  • Skriv egna veckomenyer och handlinslistor eller använd mina!

Innan dina 2 veckor är klara, ta en titt på övning 3.

Övning 2 -Handla

  • Vem ska handla och när?

Förhoppningsvis har du redan planerat in tid för att handla när du gjorde modul 1 – tid * men om du inte har behov av just den modulen så planera in och handla max 2ggr/veckan!

  • Handla efter listan

Skriv en lista och avvik inte från den, det är ett vanligt råd som många ändå inte följer. Mitt råd är att ge dig själv tillåtelse till liten summa i impulsköp, kanske 10-20kr och ha regler för vad du får köpa. Det kanske inte får vara godis eller doftljus men frukt eller en ny yoghurtsort du vill testa kan vara ok.

  • Storhandla lagom.

Vad äter nu mycket av som håller sig? Pasta? Flingor? Är det rabatt just nu, köp för ett par månader om du har plats att förvara men köp inte saker bara för att de är billiga. Köp inte saker du är osäker på om och när du kommer att använda i mer än i småpack för att smaka.

  • Planera din lista efter butiken.

Det som är först i butiken är också högst upp på listan. ICAs app kan hjälpa dig med ordningen i butiken men även de andra stora kedjorna har appar för delning av listor.

Har du fördelen av att bo i en större stad kan du handla på nätet och få varor hemlevererade, är tid ditt problem kan det vara ett alternativ.

Du kan läsa mer om att handla i modul 4 – pengar*

Övning 3 – Upptäck det du har

Innan den första menylistan är slut ska du ta tag i nästa, känner du att du inte är ”där” ännu så fortsätt med övning 1 några veckor till.

Du har en kyl, ett skafferi och en frys som det kan finnas fullt ätbar mat i, så varför inte äta upp den?

  • Gå igenom och släng det som inte är ätbart (datum betyder inte allt)
  • Försök få med det som är kvar i kommande veckornas menyer.

I modul 3* kommer du att kunna läsa mer om att rensa och organisera din mat.

Tips:

Saker kan ändras så ha alltid råvaror i frysen eller skafferiet till snabba enkla måltider som Soppburkar, eller en påste pytt.

Jamie Oliver gör ganska avancerade måltider på 15min eller 30min så varför inte öva på sådana rätter när du har tid 30 eller 60minuter så kan du göra dem snabbt sen?

 

Till nästa modul 3 – Rensa

 

3 reaktioner till “Modul 2 – Mat”

  1. Pingback: Modul 2 Mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *