Känner du som många andra att du inte har tid att organisera ditt hem? Ja, att du nästan inte har tid till någonting egentligen. Du kanske undrar hur alla andra gör det. Svaret är att planera mer och schemalägga ditt liv!
Övning 1 – gör en ”tidsskiss”
Börja med att ladda ner min mall, eller jobba i Excel om du är bekväm i det. Fyll sedan i jobb/skola, restid, mat, ja allt som du gör en vanlig vecka. Ta sedan fram några färgade pennor och kategorisera in dina aktiviteter.
- Jobb/studier.
- Restid.
- Saker du måste t.ex. handla, äta, städa, tvätta osv.
- Saker du gör på din fritid som du vill.
- Saker du gör på din fritid som du inte vill.
- Fundera på vad som tjuvar tid? Oplanerade saker som att stå och fundera på vad du ska handla i affären, slötitta på tv eller Youtube.
Ett schema kan se ut såhär:
Ha inte för många kategorier, i detta exempel finns fem kategorier. Jobb, restid, ”måsten” i vardagen, egna aktiviteter och barns aktiviteter. Det är viktigt att se sin tid, man kan fastna i ett evigt ”jag har ingen tid” och sen ser man att det finns många fler timmar i veckan där det är tomt än du kanske trodde.
Övning 2 -värdera och prioritera
Nu vet du hur det ser ut, kanske är du överraskad av vad du fått se. Nu kommer vi till det som kan vara svårt, du kan behöva stryka vissa saker men för det mesta så behöver saker bara läggas in när det passar i ditt liv.
- Saker du måste göra med fasta tider.
- Saker du vill göra med fasta tider.
- Saker du behöver göra men som är flexibelt till exempel handla mat.
- Saker du vill göra men är flexibelt.
- Är ni flera i familjen som kan ta ansvar så att måsten kan fördelas?
- Planera realistiskt, låt saker ta den tid de tar.
- Lägg in tid för att planera veckan, månad och år.
- Planera in tom tid så att du kan slappa!
Att säga nej är svårt, men när man varken vill eller behöver göra något ska man då göra det?
Övning 3 – Ditt nya schema!
Så, då sitter du förhoppningsvis med ett schema i handen! När jag sätter mina rutiner brukar jag göra det i Excel och skriva ut det och ha det i min kalender. Läs mer om kalendrar här!
- Lägg in veckans händelser.
- Ha schemat så att du lätt kan titta på det.När man väl kommer in i sitt schema och får en bra tidsuppfattning kan man släppa detaljerna mer och mer, men när det börjar bli mer saker att göra än tid så behöver man schemalägga sig igen!
En kommentar till “Modul 1 – Tid”